Ήταν απόλυτα αναμενόμενο. Η εμπειρία από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι τους τελευταίους μήνες θύμιζε απόλυτα το περίφημο, αλλά και φανταστικό πείραμα του πασίγνωστου αυστριακού φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, με την περίφημη γάτα κλεισμένη σε ένα κουτί με μια αμπούλα τοξικού αερίου και μια πηγή εκπομπής πυρηνικής ενέργειας. Στο φανταστικό αυτό πείραμα, το ζώο βρισκόταν σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου ή αλλιώς σε μια επικρέμουσα κατάσταση. Κάπως έτσι, γράφει η γαλλική Le Monde, πορεύτηκε η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού ανάμεσα από τις συμπληγάδες μέχρι τη στιγμή που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ακύρωσε την ύπαρξή της, αποσύροντας την εμπιστοσύνη της και πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση που προκαλεί τρόμο στις χρηματαγορές. Το δημόσιο και εξωτερικό χρέος της Ιταλίας είναι γιγαντιαίο και ξεπερνά κάθε δυνατότητα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να το αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.
Ο Μάριο Ντράγκι, μετά την «ανάπηρη» εμπιστοσύνη που κέρδισε στην ιταλική γερουσία με αυτές τις 95 ψήφους υπέρ, τις 38 κατά και την απουσία των υπολοίπων, ήταν μεν αρκετή για να διατηρηθεί το γόητρο μιας παραπαίουσας κυβέρνησης, αλλά καθόλου αρκετή για να διασφαλίσει στον Ντράγκι μια ουσιαστική και λειτουργική πλειοψηφία, η οποία θα του επέτρεπε να συνεχίσει την πολιτική.
Το πρωί της Πέμπτης 21 Ιουλίου, ο Μάριο Ντράγκι ανάρτησε στο διαδίκτυο την απόφαση του να επιβάλει την οριστική παραίτησή του, εισήλθε στην πρωθυπουργική λιμουζίνα και πήρε τον δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο για τα προβλεπόμενα. Ο Ντράγκι δεν θα μπορούσε ποτέ να αγνοήσει πως, κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, τρεις από τις βασικές συνιστώσες της κυβέρνησής του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (αντισυστημικό, όπως το χαρακτηρίζει η Le Monde), η Λίγκα του Βορρά (ακροδεξιά) και η Φόρτσα Ιτάλια (κεντροδεξιά) δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ήταν και η τελική πράξη, η οποία παρέπεμπε στο πιστοποιητικό θανάτου της κυβέρνησης του «σούπερ Μάριο».
Ο ίδιος, ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αυτοσαρκαζόμενος, αλλά και σαρκάζοντας την πολιτική πραγματικότητα δήλωσε: «και οι τραπεζίτες έχουν καρδιά και ενίοτε τη χρησιμοποιούν». Ο Μάριο Ντράγκι μετά το θερμότατο χειροκρότημα που εισέπραξε από τα μέλη της Ολομέλειας της ιταλικής Βουλής είπε ότι θα μεταβεί στο Κυρινάλιο για να συναντήσει τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να υποβάλλει εκ νέου την παραίτηση του, όπως ανέφερε μιλώντας στην ιταλική Βουλή.
«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της Γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι. Έτσι και έγινε. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον Ματαρέλα, ο οποίος όμως του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός.
Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση από το Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι ήταν διαδικαστική και κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας.
Θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας συναντήσεις του προέδρου Ματαρέλα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου. Θα πρέπει να υπάρξει μια έστω τυπική διερεύνηση εάν μπορεί να προκύψει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που να θωρείται βιώσιμη, προτού διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.
Στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ξανά στο κοινοβούλιο ο Ντράγκι, ύστερα από την πρωινή του σύντομη δήλωση από το βήμα.
Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει ότι η χώρα ετοιμάζεται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην πολιτική ιστορία της, δηλαδή μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.
Ο Μάριο Ντράγκι, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 ως επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπέβαλε την αρχική παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης είχε επικαλεστεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.